Leasingul operațional este un produs de finanțare adresat persoanelor juridice, oferind acestora posibilitatea externalizării serviciilor de mentenanță și a gestionării mai riguroase a costurilor legate de administrarea parcului auto. Compania finanțatoare preia asupra sa responsabilitățile flotei date spre utilizare, respectiv plata taxelor și a polițelor de asigurare, reparațiile, reviziile, schimbul anvelopelor, asistența rutieră și altele.
Leasingul operational, care mai este folosit uneori și sub denumirea de “închiriere pe termen lung” este o soluție de finanțare larg utilizată în Europa de Vest și care începe să aibă o pondere tot mai mare și în țara noastră, pe fondul dezvoltării investițiilor străine, al dezvoltării flotelor auto și al focusării companiilor pe eficientizarea costurilor.
Leasingul operațional este o soluție de finanțare extra-bilanț, el neintrând din punct de vedere contabil în calculul gradului de îndatorare al utilizatorului, finanțatorul preluând asupra sa costurile cu deprecierea și amortizarea. Utilizatorul nu va avea riscul asupra valorificării bunului, luând în considerare că la sfârșitul contractului îl returnează companiei finanțatoare.
Ce se poate finanța în leasing operațional?
ÈŠn leasing operațional se pot finanța autoturisme, autovehicule de transport marfă, chiar și unele categorii de echipamente, pentru care furnizorii își asumă în prealabil preluarea la finalul contractului.
Leasingul operațional în general nu presupune avans iar ratele sunt egale și deductibile pentru întreaga perioadă a contractului, rata lunară fiind formată din partea financiară și din partea aferentă serviciilor. Se realizează, astfel, o bugetare exactă pe termen lung a cheltuielilor cu flota auto, cu posibilitatea de reînnoire periodică a acesteia;
Factori care influențează, în general, nivelul ratei:
- Valoarea reziduală pe care o calculează compania finanțatoare, respectiv valoarea de revânzare a bunului către un terț după ce este preluat de la fostul utilizator. Factori care influențează nivelul valorii reziduale: marca mașinii, combustibilul, cilindreea, vechimea, perioada de finanțare, numărul de kilometri stabilit prin contract, culoarea mașinii, etc.;
- Serviciile incluse în contractul de finanțare, utilizatorul putând opta pentru neincluderea anumitor servicii, precum managementul anvelopelor;
- Valoarea taxelor și a asigurarilor casco si RCA;
La finalul contractului de leasing, compania finanțatoare poate factura costuri suplimentare către utilizatori daca autovehiculele prezintă pagube sau numărul de kilometri stabilit prin contract este depășit.
Care este durata maximă la leasingul operațional?
Contractul de leasing operațional are o durată minimă de 12 luni și o durată maximă de 57 de luni. Conform legislației în vigoare, perioada maximă de acordare a unui leasing operațional se calculează prin aplicarea unui procent de 80% la perioada de amortizare a bunului. ÈŠn cazul autoturismelor, perioada maximă de amortizare este de 6 ani (72 luni) 72 x 80% = 57 luni.